torsdag 12 december 2013

VFU-uppgift. En självreflektion

Detta är min första vfu-uppgift, del A. Eftersom detta inte bara en en blogg, utan också en presentationsyta för mina universitetsstudier kommer jag publicera vissa tilldelade uppgifter här som mina lärare sedan ska bedöma; och detta kommer alltså vara en av dem. :-)

VFU-uppgift A


Vad tänker jag om förskolans roll?

Förskolan är grunden till barnens kommande liv; initiativförmåga, människobemötande, problemlösande, samarbetsförmåga och ett startskott till kommande skolår. Det är enormt viktigt att få vara en del av förskolan för att kunna anpassa sig efter andra individer och redan i tidigt ålder få lära sig att samarbeta och få lära sig att andra individer inte alltid vill/kan/tänker på samma sätt som man själv. Förskolan är en enormt viktigt och underskattad inkörsport för barnen innan de kliver upp i de högre årskurserna. Det är som sagt där grunden sätts, och jag kan inte låta bli att bli arg när jag hör folk säga att förskolan är en "avlastningsplats" där föräldrarna lämnar barnen när de ska jobba; det är så otroligt mycket barnen gör på förskolan som de får nytta av i livet utanför förskolan (såväl som i förskolan). I förskolan har pedagogerna den tid föräldrarna kanske inte har på grund av jobb och dylikt, och där erbjuds extra öving på till exempel finmotorik och grovmotorik som barnen kanske inte hade fått övning på innan de ska in i första årskursen - där de faktiskt förväntas kunna vissa saker.

Hur ser jag på pedagogens roll?

Pedagogen är minst lika viktig i mina ögon som förskolan är. Pedagogen är den som har chansen och möjligheten att sätta ribban för barnen, att göra det så bra som möjligt för att utveckla dem och sätta grunden till kommande liv. Pedagogen i skolan är därför en mycket viktig faktor för barnen och dess föräldrar för att utvecklingen av, dels försklan, men också lärandet ska ske. Likväl som att jag blir arg på folk som underskattar förskolan blir jag arg på dem som underskattar förskolläraren. Att arbeta på en förskola är inte enbart att passa en barngrupp (som faktiskt kan vara långt över 20 barn i en grupp) och dricka kaffe hela dagarna medan barnen får leka. En förskollärare bär på ett stort ansvar och är den med redskapen för förutsättningarna för barns lärande, och det är också den som beskylls om inte barnen utvecklas enligt föräldrarnas och samhälltes förväntningar.


Vilken syn har jag på barn och lärande?

"Barnen är vår framtid"

Ofta hör man det sägas; överallt. Och jag vill påstå att det faktiskt är så, och det tror jag alla kan hålla med mig om också. Barnen är vår framtid och bara det är en anledning till att se till att dem får den bästa möjliga förutsättning för ett gott lärande. Det är viktigt att dem får bästa möjliga förutsättningar till att vilja utveckla sina förmågor och känna sina egenvärden samt få dem att ta med sig det till skolan för förskolan, tror jag, sätter större prägel på vad man kommer komma att tycka om skolan mer än vad man tror. Det finns potential i varenda litet barn och jag kan inte uttrycka nog hur viktigt det är att försöka få dem att inse det själva. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar